News about WERMA

12 May 2021

"Wij netwerken al onze machines - ondanks verschillende leeftijden, afmetingen en functies!"

Fabrikant van kunststofverpakkingen vertrouwt op SmartMONITOR van WERMA en optimaliseert zijn productie binnen enkele weken

FLESTIC - de specialist in kunststof verpakkingen

Meer dan 40 jaar geleden begon de geschiedenis van het huidige bedrijf Flestic in de schuur van een naburige boer. Hier begonnen de oprichters met een paar kleine, op maat gemaakte modellen van kunststof. Slechts enkele jaren later verhuisde het bedrijf naar een grotere hal en vandaag de dag produceert het middelgrote bedrijf in Dronten, Nederland, intelligente verpakkingsoplossingen van kunststof op een productieoppervlak van meer dan 7.000 m². Naast flessen, potten en sluitingen omvat het productassortiment ook kunststofverpakkingen op maat.

Met ruim 80 medewerkers produceert Flestic voor uiteenlopende industrieën, zoals voeding, cosmetica, automotive,  huishoudelijke en care-industrie. Dankzij hun standaard productieprocessen zoals extrusieblazen en spuitgieten, kan Flestic complete kunststofverpakkingsoplossingen aanbieden. Het bedrijf adviseert en produceert voor haar klanten de meest duurzame verpakkingsoplossingen, zoals herbruikbare en goed recycleerbare verpakkingen, bijvoorbeeld op basis van gerecycled of biobased materiaal.

"Het is een grijs gebied waar we echt een licht op willen laten schijnen!"

Flestic vertrouwde in zijn productieproces op moderne, gestandaardiseerde, maar uiterst flexibele machines. Het bedrijf beschikt nu over 40 extrusieblaasgietmachines, waarvan er 35 in eigen beheer zijn ontwikkeld en gebouwd. Het probleem daarbij is dat er geen exacte cijfers kunnen worden bepaald voor bezettingsgraad, orderstatus of productiviteit.

Bas van Nes werkt al meer dan 25 jaar als reliability engineer bij Flestic en beschrijft het probleem als volgt: "Tot nu toe konden we de productiviteit alleen globaal meten aan de hand van de cijfers die we zelf bepaalden. Dat was voor ons gewoonweg niet voldoende". Hij vervolgt: "We wilden nauwkeurige, betrouwbare meetgegevens en ook kunnen zien wanneer een machine startte en stopte, of wat de reden voor die stopzetting was." Samenvattend zegt hij: "Dit was tot nu toe een grijs gebied voor ons, maar wel één waar we in de toekomst graag ons licht over wilden laten schijnen."

"Het nieuwe MDE-systeem sprak me meteen aan!"

De ingenieur is echter niet tevreden met de voorliggende situatie en begint zelf een puls van de machine inzichtelijk te maken. "Uit deze puls heb ik een database kunnen opbouwen en hieruit de informatie kunnen halen", zegt van Nes. "Maar na verloop van tijd was dit voor ons gewoon niet professioneel genoeg meer."

Dus ging het bedrijf op zoek en stuitte op een artikel over een nieuw machine data acquisitie (MDC) systeem. Het daarin beschreven "SmartMONITOR"-systeem maakte Bas van Nes meteen enthousiast: "Wat een slim en tegelijkertijd eenvoudig principe: een signaallampje dat wordt aangevuld met een bijbehorende module en dan meteen alle gegevens van de machine doorstuurt naar een centrale database. Ik was meteen overtuigd."

Bas vervolgt: "Onze general manager was ook erg enthousiast, omdat we op deze manier elke start en stop van de machines zouden kunnen zien - enerzijds op het scherm, maar anderzijds ook op de machine zelf.”

"De beslissing was voor ons eenvoudig"

De eerste kennismaking met SmartMONITOR enthousiasmeerden Flestic zo, dat ze spontaan een informatie-evenement bijwoonden, georganiseerd door de groothandel itsme. Hier kwamen ze in contact met een bedrijf dat al klant was bij WERMA en SmartMONITOR in gebruik had. "Dat gaf ons rust", zegt van Nes. "Deze aanbeveling overtuigde ons volledig van de efficiëntie van het systeem en we besloten nog diezelfde dag om het project te initiëren."

Toen ging alles heel snel: "Ik nam contact op met WERMA en amper twee dagen later arriveerde de gratis testbox met alles wat we nodig hadden." Flestic installeerde het demomateriaal op een drietal machines en was meteen enthousiast over de resultaten.

Hoe werkt SmartMONITOR van WERMA

Intussen gebruikt Flestic al iets meer dan een jaar het eenvoudige, radio gestuurde systeem " SmartMONITOR" van WERMA. Het intelligente netwerk van de signaaltorens biedt een eenvoudig, rendabel en retrofit alternatief voor de gebruikelijke complexe MDE-systemen. Met SmartMONITOR kunnen storingen en onproductieve tijden sneller worden opgespoord, geanalyseerd en gedocumenteerd. Dit verkort de reactietijden, vermijdt stilstanden en verhoogt de productiviteit.

Het SmartMONITOR-systeem bestaat uit een radiozender, een radio-ontvanger en software. Het robuuste en beproefde radionetwerk (868 MHz) voor de productieomgeving zoekt zelf naar de beste verbinding en zorgt zo voor de eenvoudigste integratie in het productieproces. De radiozender wordt als extra element in de WERMA signaaltoren geïnstalleerd. Zo registreert hij alle data van machines, productie-installaties en manuele werkstations. Deze data worden dan doorgestuurd naar de ontvanger die deze naadloos opslaat in een Microsoft SQL database.

"Onze machines zijn allesbehalve uniform."

Type machine, leeftijd of fabrikant maakt niet uit voor SmartMONITOR, dit systeem heeft alleen een WERMA-signaaltoren als interface nodig. Dit was een belangrijk argument voor Flestic: "Onze machines zijn van verschillende bouwjaren. Wij waren enthousiast hoe eenvoudig het met SmartMONITOR is om ze desondanks allemaal met elkaar te verbinden." De klant is ook overtuigd door het ruime aanbod aan accessoires: " We hebben ongeveer 40 machines van verschillende afmetingen in de fabriek, dus de signaaltorens stonden aanvankelijk op verschillende hoogtes. Sinds we SmartMONITOR installeerden, is het visueel duidelijk welke machines draaien. Dankzij de slimme accessoires konden we ze allemaal op een uniforme hoogte instellen. Op die manier ziet het machinepark er strak en overzichtelijk uit." Hij voegt eraan toe: "We kunnen onmiddellijk zien waar er storingen of een defect zijn en kunnen vervolgens onmiddellijk reageren."

"Eindelijk hebben we betrouwbare cijfers!"

De signaalkolommen met drie niveaus geven visueel de status van elke machine aan: Het rode lampje geeft aan dat de machine stilstaat,  het oranje lampje licht op als het temperatuurverschil te groot is, en groen geeft een soepele werking aan. Bovendien worden deze doorgegeven aan de SmartMONITOR-software. "Die geeft informatie over de processtabiliteit van de machines", zegt Van Nes. "En natuurlijk bespreken we de waarden elke ochtend tijdens onze store floor meeting in de productie." Hier wordt het aantal storingen per machine besproken en worden gerichte activiteiten gecoördineerd. "We waren erg verrast toen we ons realiseerden dat het vaak geen technische problemen zijn die tot de stilstand of storingen leiden, maar organisatorische redenen die erachter zitten."

Van Nes ziet nog meer voordelen in de flexibiliteit van het systeem:  "Wij verplaatsen onze machines van tijd tot tijd, en zo kan het zijn dat een machine 10 meter moet opschuiven. Dankzij SmartMONITOR hoef ik geen extra kabels te trekken omdat de signaaltoren al op de machine is gemonteerd. Dit bespaart me veel werk en natuurlijk ook geld."

Ook het management werkt met de data die uit de WERMA-database worden gehaald. "Op deze manier profiteert het hele bedrijf van dit systeem. Gewoon geweldig!" besluit van Nes.

"Binnenkort flits het ook in de kantine."

Flestic is helemaal tevreden over het eenvoudige en slimme MDE-systeem van WERMA. Op de vraag wat de volgende stap is, antwoordt van Nes: "We willen de gegevens verder analyseren en onze data verfijnen."  Daarnaast is het bedrijf van plan om ook een signaallamp in de kantine te installeren. "Die moet onze medewerkers onmiddellijk informeren over een mogelijke machinestilstand, ook tijdens pauzes. Alleen zo kunnen ze onmiddellijk reageren."

Tot slot zegt hij: "We gaan nog zo'n 30 machines uitrusten met dit geweldige systeem. Want hiermee ben je niet alleen beperkt tot productiemachines, we kunnen vrijwel elke machine in ons bedrijf met dit systeem in een netwerk opnemen, zoals koelers, compressoren.... Ik zie nog heel veel mogelijkheden."

Press contact

Udo Skarke
General Manager • WERMA USA

Tel. +1 (470) 361 / 0600
us-info@werma.com