News about WERMA

02 Feb 2021

Success Story: "Gewoonweg onverslaanbaar, dit MDE-systeem!"

Toeleverancier Eberle Rieden optimaliseert zijn productie met SmartMONITOR van WERMA

Success Story:

Het bedrijf Eberle Rieden is gevestigd in de buurt van kasteel Neuschwanstein, hartje Beieren aan het idyllische meer Forggensee. Het bedrijf werd 33 jaar geleden opgericht als een producent van gereedschap. Tegenwoordig produceert het gestanste en gebogen onderdelen voor een grote internationale klantenkring uit een breed scala van industrieën, voornamelijk uit de automobielsector en andere bedrijfstakken, zoals de elektro- en meubelindustrie. Eberle Rieden heeft bijna 180 medewerkers op de vestiging en een actuele jaarlijkse omzet van 34 miljoen euro. Het bedrijf maakt al meer dan 14 jaar deel uit van de KERN-LIEBERS Groep, die uit meer dan 50 bedrijven bestaat, en is daardoor wereldwijd goed verbonden.

Eberle Rieden – de specialist voor stans- en buigtechniek

Frank Laurin werkt nu al meer dan drie jaar bij Eberle Rieden. Als productieleider is hij verantwoordelijk voor de fabricage van alle producten die in de 10.000 m² grote fabriek worden gemaakt, alsook voor de medewerkers die hier in 3-ploegendienst werken. "Ik denk dat iedereen wel eens in aanraking is gekomen met een van onze producten," zegt Frank Laurin. "Jammer genoeg zijn onze juweeltjes niet altijd op het eerste gezicht herkenbaar. Je vindt ze bijvoorbeeld als  vergrendelingsbalk of als airbagclip in je auto of als scharnier op een van je meubelstukken."

Gerhard Schöll, Managing Director van Eberle Rieden zegt: "Naast onze reputatie als ‘de probleemoplosser op de markt’ hebben we een beleid om geen enkele fout te tolereren bij al onze producten, processen en diensten. Het was dus erg belangrijk voor ons om een slim, transparant en uitgekiend systeem te vinden voor onze productie, waarmee we maximale transparantie kunnen bereiken."

Op zoek naar een oplossing

Op de vraag waar precies het probleem van Eberle Rieden lag, antwoordt Frank Laurin: " We hebben een productiefaciliteit van topklasse met fantastische, gemotiveerde medewerkers - toch hadden we altijd te kampen met twee problemen: ten eerste waren de beschikbare gegevens niet up-to-date en niet gedetailleerd genoeg, en ten tweede moesten de medewerkers belangrijke informatie met de hand schrijven en de administratie op papier bijhouden. Deze handmatige procedure was erg gevoelig voor fouten. Er ging informatie verloren, werd niet doorgegeven aan de volgende ploeg of verkeerd geïnterpreteerd." Directeur Gerhard Schöll is het met zijn collega eens: "De inhoud van de informatie was te beknopt om betrouwbare gegevens te verkrijgen of zelfs om kengetallen af te leiden. We hadden dringend een professionele oplossing nodig!"

Hij voegt eraan toe: "Aangezien onze klanten voornamelijk uit de automobielindustrie afkomstig zijn, zijn de eisen op het gebied van snelheid en kwaliteit extreem hoog. Het systeem moest aan de hoogste eisen voldoen en toch eenvoudig en snel te bedienen zijn."

Vanaf het begin in vuur en vlam

"Ik las op het internet een artikel over het nieuwe MDE-systeem van WERMA", legt Frank Laurin uit. "Het idee om onze bestaande signaalzuilen te gebruiken beviel me meteen." Vervolgens ging alles heel snel: "Ik nam contact op met WERMA en twee dagen later kwam het pakket aan met alles wat we nodig hadden."

De onderneming is begonnen met zeven machines in een afzonderlijk functionerende productieruimte te testen. Dit proefproject was zo succesvol dat amper vijf maanden later werd uitgebreid naar de volgende productieruimte. "SmartMONITOR voldeed meteen aan al onze verwachtingen," zegt Frank Laurin. "Ik stond vanaf de eerste minuut echt in vuur en vlam en dat geldt nog steeds," voegt hij eraan toe.

Inmiddels is op bijna elke machine in de productievestiging een WERMA-signaalzuil geïnstalleerd. Oudere machines zijn aangepast en nieuwe machines worden alleen nog maar besteld met de WERMA-lampen inclusief het SmartMONITOR systeem. Frank Laurin is in z’n nopjes: "Bij Eberle Rieden zijn momenteel 60 machines uitgerust met SmartMONITOR. Dit komt neer op meer dan 95% van het totale machinepark." Hij weet zeker dat maximale transparantie en de permanente optimalisering van de productieprocessen alleen mogelijk zijn "als er zoveel mogelijk machines in het systeem worden geïntegreerd".

Zo werkt SmartMONITOR van WERMA

Sinds meer dan drie jaar maakt Eberle Rieden gebruik van het eenvoudige, radiogestuurde en slimme registratiesysteem van machinegegevens (Maschinen-Daten-Erfassung, kortweg: MDE) "SmartMONITOR" van WERMA Signaltechnik. Hierbij ontstaat door het intelligente netwerk van signaalzuilen een eenvoudig, voordelig en retrofit alternatief voor conventionele, complexe MDE-systemen. Met SmartMONITOR zijn storingen en onproductieve tijden sneller te herkennen, te analyseren en te documenteren. Dit verkort de reactietijden, voorkomt stilstand en verhoogt de productiviteit.

Het SmartMONITOR-systeem bestaat uit een radiozender, een radio-ontvanger en software. Het robuuste en beproefde radionetwerk (868 MHz) voor de productieomgeving zoekt zelf intelligent naar de beste verbinding en zorgt zo voor de eenvoudigste integratie in het productieproces. De draadloze zender wordt via Plug & Play eenvoudig als extra element in de bestaande WERMA-signaaltoren geïntegreerd en bewaakt de status van het aantal geproduceerde stuks, systemen en handmatige werkplekken. Deze statussen worden draadloos doorgegeven aan de ontvanger, die alle gegevens naadloos doorgeeft en opslaat in een Microsoft SQL-database. Het maakt niet uit welk type machine, hoe oud of van welk merk – het MDE-systeem van WERMA heeft als interface slechts een WERMA-signaalzuil nodig.

Alles in een oogopslag met een klik

Frank Laurin bevestigt hoe makkelijk de ingebruikname was: "We hebben de software geïnstalleerd, de radio-ontvanger aangesloten op de computer en deze stap voor stap geconfigureerd. De software begeleidt je veilig en zeker door elke stap. Vervolgens hebben we de zenders in de signaalzuilen geïntegreerd en was ons MDE-systeem klaar voor gebruik. Onvoorstelbaar, nietwaar?” Hij vult aan met: "Het kost maar vier uur om een nieuwe machine in ons SmartMONITOR-systeem te integreren – dat is gewoonweg ongeëvenaard snel!

Niet alleen de productiemanager, maar ook de afdeling Planning  en het toezichthoudend personeel op de productieafdeling werken dagelijks met SmartMONITOR en de software. "Als de supervisors van de verschillende productieruimtes 's ochtends op het werk komen, valt hun eerste blik gegarandeerd altijd direct op de controlekamer. Hier kan iedereen in één oogopslag zien wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd, welke machine op welke capaciteit werkt en of er problemen zijn. Bij eventuele storingen kan je dat meteen in detail zien en onmiddellijk ingrijpen," legt Frank Laurin uit. "Als de groene balken in de controlekamer domineren, begin ik de dag natuurlijk veel relaxter."

Continue verbetering dankzij SmartMONITOR

"De gegevens en waarden die de WERMA-software ons verstrekt, zijn niet alleen de basis voor onze dagelijkse besprekingen van een kwartier op de werkvloer, maar ook voor ons continue verbeteringsproces," zegt Gerhard Schöll. Bij Eberle Rieden worden bestaande storingen en de bijbehorende aanvullende informatie van de medewerkers onderzocht en gebruikt als basis voor gerichte maatregelen en optimalisaties op lange termijn. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om specifieke trainingen voor medewerkers, het opnieuw beoordelen van hele processen of het aanpassen van gereedschappen.

De gegevens uit het systeem worden ook steeds vaker gebruikt voor mogelijke klachten van klanten: "Als er een klacht is, laat de software duidelijk zien of er bijvoorbeeld een storing was op het moment van productie of dat er andere aanwijzingen zijn over het ontstaan van eventuele kwaliteitsproblemen," geeft Frank Laurin als toelichting.

Vanuit Beieren de hele wereld over

 "Wij zijn echte fans geworden en zijn zo enthousiast over het concept van WERMA dat wij dit systeem in het hele concern van KERN-LIEBERS willen invoeren," zegt bedrijfsleider Gerhard Schöll. "Vooral Kai Robert Klingenberg van de vestiging Schramberg is bijzonder actief op dit gebied en laat onze collega's wereldwijd zien hoe snel en eenvoudig SmartMONITOR op elk moment kan worden geïntroduceerd en welk enorm potentieel er mee kan worden aangeboord."

Kai Robert Klingenberg, sinds januari 2015 werkzaam als hoofd van het KERN-LIEBERS Productiesysteem (KLPS), vindt: "In veeleisende productieprocessen en complexe productie-installaties zijn problemen, verspilling en vooral de oorzaken daarvan vaak niet eenvoudig te identificeren. Hier kan een slim MDE-systeem een effectieve ondersteuning bieden en daarom heb ik mijn collega's van Eberle-Rieden aanbevolen het systeemvan WERMA te introduceren." Hij voegt daaraan toe: "Wij zien het voordeel van SmartMONITOR niet alleen in het verstrekken en verwerken van statusgegevens en kengetallen. Het is ook een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel voor werknemers, waarmee ze afwijkingen in het proces kunnen herkennen, mogelijke oorzaken kunnen identificeren en eventuele corrigerende maatregelen kunnen documenteren."

Managing Director Gerhard Schöll vult aan: "Het hele systeem en vooral de software is uitgesproken duidelijk en echt heel eenvoudig te gebruiken. Medewerkers worden niet overweldigd  door een onoverzichtelijk en complexe software. In tegendeel: met SmartMONITOR kunnen ze precies de gegevens evalueren die ze nodig hebben." Tot slot, zegt hij: "Niet alleen de kosten-batenverhouding is onverslaanbaar. Volgens mij spreekt dit systeem voor zichzelf. Ik denk dat wanneer een systeem wordt toegepast en gebruikt door zowel de directeur als door elke machineoperator, dit voor zich spreekt." 

Press contact

Udo Skarke
General Manager • WERMA USA

Tel. +1 (470) 361 / 0600
us-info@werma.com