News about WERMA

16 Jan 2018

Sneller inkopen doen dankzij AndonSPEED

Het innovatieve en radiogestuurde systeem versnelt het betaalproces in de supermarkt

Sneller inkopen doen dankzij Andon<em>SPEED</em>
Leclerc – de supermarkt van de toekomst De Franse supermarktketen Leclerc telt alleen in Frankrijk meer dan 560 winkels en neemt met zijn “Hypermarchés” enorme winkeloppervlakten in. De vestiging in het Noord-Franse Loison-sous-Lens met 110 werknemers en

Boodschappen doen draait tegenwoordig om meer dan de pure aanschaf van producten of pure plichtsvervulling. Boodschappen doen moet ook een vorm van vrijetijdsbesteding, ontspanning of een sociaal evenement zijn. Anderzijds hebben mensen steeds minder tijd om de levensnoodzakelijke voedingsmiddelen en artikelen voor dagelijks gebruik aan te kopen.
Boodschappen doen in de supermarkt moet dus een leuke ervaring worden, maar eens de winkelwagen volgeladen is, moeten mensen de supermarkt zo snel mogelijk kunnen verlaten. Vooral de nutteloze en vaak zenuwslopende wachttijd aan de kassa moet vermeden worden of tot een minimum herleid worden. Daarom voeren steeds meer supermarkten nieuwe kassageleidingssystemen in, waarmee het betaalproces van de aankopen snel, efficiënt en tijdbesparend verloopt.

Leclerc – de supermarkt van de toekomst
De Franse supermarktketen Leclerc telt alleen in Frankrijk meer dan 560 winkels en neemt met zijn “Hypermarchés” enorme winkeloppervlakten in. De vestiging in het Noord-Franse Loison-sous-Lens met 110 werknemers en een winkeloppervlakte van 6000 m² bezorgt zijn bezoekers een zo aangenaam, attractief en optimaal mogelijke winkelervaring. Dit filiaal is de voorbeeldwinkel van de supermarktketen en combineert een optimale productpresentatie en een omvangrijk assortiment met een aangename winkelsfeer en de modernste technologie om het winkelen te optimaliseren.

Ook hier behoren een zo efficiënt mogelijk betaalproces voor de consument en een snelle afhandeling van de aangekochte producten zonder lange wachttijden tot de doelstellingen. „Wij weten hoe zenuwslopend een lange wachtrij voor onze klanten is. Daarom moeten ze reeds op hun weg naar de kassa kunnen zien in welke rij ze het best aanschuiven.“, zegt Bruno Leleu, hoofd van de afdeling Onderhoud en Herstellingen bij Leclerc. De directie vond het ook belangrijk dat zij steeds in één oogopslag kan zien welke kassa's open zijn om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. “Wij wilden een totaal overzicht over de 21 kassa's hebben – op elk moment van de dag! Bovendien wilden we elke kassabediende de mogelijkheid geven om via een druk op de knop hulp of bijstand te vragen - zonder dat hij of zij daarvoor de werkplek moet verlaten en de wachttijd voor de klant nog langer wordt “, gaat Leleu verder.

Een totaal overzicht dankzij AndonSPEED
Bruno Leleu kwam in zijn zoektocht naar een eenvoudig en snel realiseerbaar systeem WERMA tegen, de Duitse fabrikant van signalisatie-apparatuur: Hier vond hij het geschikte Andon-systeem. Het radio gestuurde en innovatieve systeem AndonSPEED toont met behulp van een optisch signaal duidelijk en van ver zichtbaar welke kassa's open respectievelijk gesloten zijn, alsook of een kassabediende om hulp heeft gevraagd.

Het begrip „Andon“ stamt oorspronkelijk uit Japan: Een voor iedereen goed zichtbaar signaal licht op als er zich een probleem voordoet en onmiddellijke actie vereist is. Het oproep- en meldsysteem van WERMA werkt volgens het volgende principe: Door te drukken op een knop van de Andon SmartBOX, licht een deel van de signaalzuil op. Het lichtsignaal in kwestie maakt de situatie duidelijk en meldt aan de verantwoordelijke dat hij onmiddellijk moet reageren. Tot acht verschillende situaties kunnen met de druk op een knop via het systeem gemeld worden. Het meldsysteem is uitgerust met intelligente elektronica, die met vier knoppen doelgericht bediend wordt.

Laaiend enthousiast
De belangrijkste reden waarom Leclerc het systeem van WERMA heeft gekozen, was omdat het gemakkelijk te upgraden is. „Voor ons was het zeer belangrijk dat wij een systeem kozen dat snel te installeren is en te allen tijde uitgebreid kan worden“, zegt Leleu.
Bovendien was de supermarktketen enthousiast over het radiogestuurde systeem omdat het op afstand gecontroleerd kan worden. „Wij hebben deze oplossing gevonden en waren er onmiddellijk voor gewonnen“, vertelt Leleu nu hij erop terugkijkt. „David Defever van WERMA heeft ons hier ter plaatse AndonSPEED voorgesteld, waarop wij onmiddellijk beslist hebben dat wij het systeem absoluut wilden testen.“ Na de demonstratie werd het systeem onmiddellijk geïnstalleerd. „Wij konden nauwelijks geloven hoe snel het systeem functioneel was en hoe eenvoudig de software is opgebouwd “, herinnert Leleu zich. „Wij konden nog dezelfde dag de eerste evaluatie doen.“

Statusmelding met één druk op de knop
Bij elke kassa die met een Andon SmartBOX is uitgerust, kan de kassabediende met een druk op de knop aangeven of de kassa open of gesloten is of met welk probleem hij of zij geconfronteerd wordt. Met behulp van optische signalen geeft het systeem de betreffende informatie door. De werknemers hoeven dus niet lang naar een verantwoordelijke te zoeken. Lange reactie- en wachttijden behoren tot het verleden en processen worden efficiënter.

De knoppen waarmee de verschillende situaties gesignaleerd worden, kunnen met de gewenste tekst beschreven worden en bieden de mogelijkheid de functies ondubbelzinnig toe te wijzen. Ook bij de eindafwerking hebben de ontwikkelaars aan de klant gedacht: Het apparaat heeft standaard een netwerkaansluiting. Zonder bijkomende draden noch bekabeling is zodoende een snelle ingebruikname gegarandeerd.

Standaard verkeerslichten visualiseren de situatie
Bij Leclerc werkt men met vierdelige signaalzuilen, die de betreffende situatie optisch weergeven: Als een kassa gesloten is, brandt bovenaan een rood licht. De klant ziet meteen dat deze kassa gesloten is. Zodra een kassabediende plaats neemt aan de kassa, drukt hij of zij op de juiste knop. Onmiddellijk springt het signaal op groen en dit geeft aan dat de kassa open is. Op die manier zien zowel de klanten als de directie in een oogopslag welke kassa's open en welke gesloten zijn.

Daarnaast kan de kassabediende nog twee knoppen respectievelijk lichtsignalen bedienen. Met oranje vraagt de bediende hulp of bijstand aan zonder dat hij of zij de werkplek moet verlaten. Rood signaleert daarentegen een hoge urgentie of dreigend gevaar, bijvoorbeeld bij een overval, agressieve klanten, terreurdreiging of gezondheidsproblemen. „Het systeem is echt heel eenvoudig en door de standaardkleuren van de verkeerslichten voor iedereen duidelijk“, zegt Leleu tevreden.

De gebruikte signaalzuilen van de serie KombiSIGN 72 overtuigen door hun moduleerbaarheid en goede zichtbaarheid vanuit alle posities, zonder dode hoek. Andere troeven zijn de eenvoudige montage, de duurzame LED-technologie en de gladde oppervlakken die gemakkelijk schoon te maken zijn en vervuiling voorkomen.

Intelligente rapportering
De meegeleverde software kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden en biedt de mogelijkheid alle procesgegevens te verzamelen, te rangschikken, onderzoeken en evalueren. Op die manier krijgt men een perfecte, onvervalste rapportering en transparantie gedurende het volledige proces. „Met dit systeem worden de beslissingen voortaan op basis van betrouwbare cijfers genomen. Hiermee worden tekortkomingen blootgelegd, processen verbeterd en kunnen duurzame maatregelen worden genomen. Het laat toe de wachttijden met 50 % te verminderen.“, vat Winfried Huber, commercieel directeur bij WERMA Signaltechnik, de voordelen samen.

Bovendien kunnen de verzamelde gegevens zwart op wit gevisualiseerd worden, processen en verbanden eenvoudig individueel in kaart worden gebracht en tekortkomingen zichtbaar worden gemaakt. Dankzij de verkregen transparantie over stilstand of wachttijden kan naar een permanente verbetering gestreefd worden en kan het blootgelegde potentieel consequent en duurzaam voor een verbetering van de processen aangewend worden.

Bij Leclerc in Loison-sous-Lens heeft men beslist de software op twee laptops te installeren: Een daarvan bevindt zich aan de infobalie meteen bij de ingang van de supermarkt, de tweede staat in het kantoor van de operationele directeur. Dankzij de overzichtelijke voorstelling zien de bevoegde personen in een oogopslag de situatie aan de 21 kassa's en kunnen ze onmiddellijk beoordelen of een kassabediende hulp of bijstand nodig heeft.

„Dankzij het eenvoudige maar adequate systeem hebben wij onze klantenstroom enorm kunnen verbeteren en werken wij efficiënter en productiever“, zegt Leleu tevreden. "We kunnen veel sneller reageren en stilstaande wachtrijen bijna volledig vermijden. Dat merken onze klanten ook en ze zijn blij dat ze niet zo lang meer moeten aanschuiven aan de kassa.“

Download PDF

Press contact

Udo Skarke
General Manager • WERMA USA

Tel. +1 (470) 361 / 0600
us-info@werma.com